Monday, July 20, 2009

Ayam Tandoori





Hari tuuu aku try rasa ayam tandoori dgn nasi... sedap juga rasanyaa..

Jadi sesiapa yang nak cuba buat sendiri Ayam Tandoori bleh laa cuba resepi kat bawah nii yeee..

Kalau sedap senyap-senyap jeee.. kalau tak sedapp?
ikut suka laaa....


Bahan-bahan ( untuk 8-10 ketul ayam )


8-10 ketul ayam
5 s/b yogurt asli
2 s/b sos tomato
1 1/2 s/b serbuk kari daging
1/2 s/b serbuk paprika/serbuk cili (optional)
2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
2 cm halia (tumbuk halus)
sedikit garam
sedikit pepper

Cara-cara


1.Lumurkan ayam dengan garam dan serbuk pepper. Biarkan sebentar.
2.Masukkan semua bahan yang lain di dalam satu bekas. 3.Gaulkan bahan di atas dengan ayam.
4.Perap ayam selama 1-2 jam sebelum di bakar selama 25-30 min dalam oven pada suhu 250 degree. (Lagi sedap kalau dapat perap semalaman dalam fidge sebelum di bakar)
5.Hidangkan panas2.

Sesuai di makan dgn nasi ataupun roti.

No comments:

Post a Comment